106E4de1 4Ef9 468A B760 753B48ecba2b W 960

Fårup Sommerland modtager Årets Økopris 2024

Økologisk Landsforening uddeler Årets Økopris 2024 til Fårup Sommerland og food and retail chief, Ole Roed. Prisen gives for et flot økologisk frontløberarbejde, som har resulteret i at den nordjyske park bliver den første danske forlystelsespark, der har ansøgt om Det Økologiske Spisemærke.

Foråret er for alvor skudt i gang i Fårup Sommerland, der mandag den 18. marts fik overrakt Årets Økopris af Økologisk Landsforening. Prisen gives til et professionelt køkken og en virksomhed, der i særlig grad arbejder for at udbrede økologien.

”Ole Roed og hans team i Fårup Sommerland har gjort et enormt arbejde for at kunne ansøge om Det Økologiske Spisemærke i bronze. De viser både stort mod og vedholdenhed, også når det ikke har været nemt,” siger Torben Blok, som er markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening.

Allerede for ti år siden åbnede forlystelsesparken en pastabod, der fik økologisk guldspisemærke, og i årene efter har parken stædigt arbejdet videre for at gøre det muligt at få økologi ind i alle dele af parkens spisesteder.

”Prisen er en kæmpe anerkendelse og et stort skulderklap - og vidner heldigvis om, at vi i mange år har taget skridt i den rigtige retning. Det er mange år siden, vi besluttede at satse på lokale og økologiske kvalitetsråvarer i det omfang det er muligt, i en branche, som ikke er særlig kendt for at have kvalitetstilbud i madudvalget” siger Ole Roed, som er food and retail chief i Fårup Sommerland.

Har stået fast på økologien

Det har ikke altid været den nemme vej at gå efter mere økologi til gæsterne. Is, sodavand og andre traditionelle forlystelsespark-menuer kan være vanskelige at skaffe i en økologisk kvalitet.

”Fårup Sommerland har stået igennem og stået fast. De har rakt ud til fødevareleverandørerne, og der er skabt stærke samarbejder med de leverandører, som har kunnet omstille sig til mere økologi,” siger Torben Blok.

”Der er ingen tvivl om, at gæsterne efterspørger bedre kvalitet – også selvom det handler om pølser, pommes frites og burgere. Det har Fårup Sommerland set og rykket på. Så nu afventer vi bare, at de andre parker i Danmark følger efter.”

Udover Fårup Sommerland var de øvrige nominerede Uffe Truelsen fra Køkkenkultur, samt Marianne Vilsbøll Jacobsen, regionschef i Kost- & Ernæringsforbundet, og Alice Linning - begge frivillige i Ege Division Det Danske Spejderkorps. Det er Økologisk Landsforenings Udvalg for professionelle køkkener, der udpeger vinderen.

I motivationen for vinder, Ole Roed og Fårup Sommerland skriver Økologisk Landsforening:

Da Ole blev ansat i Fårup Sommerland for 25 år siden, var der ikke noget, der hed økologi. For 12 år siden stiftede Ole for første gang bekendtskab med økologen, og han så potentialet i, hvordan økologi kan udtrykke parkens holdning til den madoplevelse, gæsterne får. For ti år siden åbnede parkens første restaurant med Det Økologisk Spisemærke i guld, og siden da er parken omlagt til økologi skridt for skridt. 2024 åbner Fårup Sommerland sæsonen med et Det økologiske spisemærke i bronze til hele parken. Oles drivkraft er at skabe en sundere madoplevelse, og han mener, at økologien kan skabe rammen om netop det, så produktet tillægges en merværdi. Ifølge Ole er økologien derfor vejen frem for forlystelsesparker.

 

Ole er nomineret til Økoprisen 2024 for:

  • At være en banebrydende frontløber i arbejdet for at være første forlystelsespark i Danmark med økologien i fokus, samt at være den første forlystelsespark i Danmark med et spisemærke for hele parken
  • At have udfordret leverandører til at finde nye løsninger, stået imod pres fra industrien - og holdt på, at det kan lade sig gøre at indføre økologi i en forlystelsespark
  • At gå i samarbejde med lokale producenter om at finde økologiske løsninger, der hvor der ingen var
  • At have udvist mod, vilje og nordjysk stædighed for at nå de økologiske mål, du havde sat dig – selvom mange undervejs har sagt til dig, at det var en dårlig ide. Og det er jo verdens bedste ide
  • For altid at stille op for at dele erfaring, viden og inspiration med andre aktører, der er på vej på den økologiske rejse.