Copenhagen National Aquarium Den Blaa Planet ©Viggo Lundberg Medium

Den Blå Planet presses af udgifter til elforbrug og -afgifter

En af hovedstadsområdets største turistattraktioner er kommet ud på dybt vand med et styrtdykkende gæstetal under coronakrisen. Men massive udgifter til elektricitet er de samme, og det giver blodrøde tal.

Den Blå Planet forventer næsten en halvering i antallet af gæster i år. Normalt sælges halvdelen af entrébilletterne til akvariet i Kastrup til udenlandske turister, der i stor stil er blevet hjemme under coronakrisen. At flere hjælpepakker er udløbet med udgangen af september, gør ikke situationen nemmere, skriver TV2 Lorry.

Den Blå Planet har allerede brugt millioner på at optimere deres elforbrug, der bare de seneste to år er reduceret med otte procent.

Men med et maskinrum der udgør halvdelen af akvariets samlede areal på 10.000 kvadratmeter, vil det altid være en stor post på budgettet.

I øjeblikket betaler Den Blå Planet over fire millioner kroner i ren afgift for deres elforbrug. Det svarer til, at stort set hele akvariets offentlige støtte betales tilbage til staten i afgift. En udgift der sluger entréindtægterne fra de første 40.000 gæster hvert år.

Derfor håber direktøren nu, at han kan få en politisk håndsrækning, så akvarierne sidestilles med vores forlystelsesparker, der siden 2017 har fået lov at slippe med EU's minimumstakst i elafgift på 0,4 øre per kilowattimme. Til sammenligning betaler akvarier og zoologiske haver 88 øre per kilowattime. Altså en afgift der er 220 gange så høj.